Tăurile sunt urme lăsate de om asupra peisajului, acestea apărând în urma nevoii de apă pentru procesul de prelucrare a minereului. În zonă au existat peste 100 astfel de amenajări hidrologice ce aveau rolul de a alimenta cu apă printr-un sistem de jgheaburi, nenumăratele șteampuri din sat. În prezent ele au devenit locuri pitorești sau puncte de agrement.
Tăul Țarina
Este situat la altitudinea de 950m, având o suprafață de aproximativ 5000m², fiind construit în jurul anului 1779. Digul său are o lungime de 150m și este făcut din zidărie de piatră. Ultima sa refacere a fost consemnată la 1914.
Tăul Mare
Situat la 1025m altitudine, are o suprafață de 40000m². Este alimentat de trei izvoare din masivele ce îl inconjoară. Datează din sec XVIII, ultima sa refacere fiind în 1913. Astăzi se poate practica pescuitul sportiv.
Tăul Anghel
Cu o suprafață de 6000m², este așezat sub masivul Ghergheleu. Fiind alimentat de un singur izvor, are o adâncime maximă de 6m.
Tăul Brazi
Își trage numele de la vegetația din jurul său, fiind un loc ideal pentru camping. Cu o suprafață de 9000m², este alimentat de patru izvoare și a avut ca destinație alimentarea cu apă a șteampurilor particulare încă de la începutul secolului XVIII. În prezent este utilizat ca zonă de camping și agrement.
Piatra Corbului (monument al naturii), este o arie protejată, de interes național ce corespunde categoriei a IV-a. Rezervația naturală se află în partea sudică a masivului Cârnic, la o altitudine cuprinsă între 950 și 1100 de m, având o suprafață de 5 ha. Aria protejată reprezintă un masiv stâncos (turnuri ascuțite, ace, abrupturi) de andezite (roci vulcanice de culoare brun-cenușie, rezultate în urma unor erupții vulcanice), supus mai multor transformări (erodare, dezagregare, șiroire, spălare) de-a lungul timpului, de forma unui cap de corb, sau a unei ruine de cetate.
Piatra Despicată, este o rezervație naturală cu o suprafață de 0,20 ha, se află în partea sudică a satului, între masivul Cetate și masivul Cârnic, în apropierea Pietrii Corbului. Aria protejată reprezintă o stâncă (bloc masiv) din andezit (roca magnetica de culoare brun-cenușiu), rezultată în urma unei erupții vulcanice petrecute cu mult timp în urmă.