Circuitul Tăurilor
Piața centrală – Tăul Țarina – Tăul Mare – Tăul Anghel – Tăul Brazi – Cimitirul Romano-Catolic – Piața Centrală
Timp: 2 ore 30 minute
Marcaj: punct albastru
Traseu usor, recomandat și iarna. Marcajul începe din Piața centrală a Roșiei Montane cu un urcuș ușor pe lângă parcul satului. Urmăm printre case drumul de mașină asfaltat până la Cimitirul Comunal de unde drumul se continuă însă pietruit. După aproximativ 20 de minute ajungem la Tăul Țarina. Continuăm drumul marcat pe lângă câteva case tradiționale (inclusiv a unui fierar localnic), trecând pe lângă intersecțiile cu satul Vârtop și drumul spre stația meteorologică, ajungând pe o pajiște comunală întinsă, cu o panoramă spre Masivul Vulcan. Aici părăsim drumul, urmând o potecă la stânga ce șerpuiește pe deasupra minelor din Masivul Văidoaia până la Tăul Mare. Ajunși aici, trecem un podeț și începem un urcuș scurt printr-o pădure de mesteceni ce ne scoate deasupra Tăului Anghel. După coborârea pantei, traseul continuă pe malul Tăului Anghel, de unde, în 5 minute ajungem la Tăul Brazi, pe care îl înconjurăm și ajungem iar la drumul asfaltat principal. Traseul nostru continuă să coboare pe o potecă printr-o pădurice până la Cimitirul Romano-Catolic, de unde, pe o cărare ajungem din nou în Piața Centrală a Roșiei Montane.
Circuitul Văii Corna
Piața Centrală- Primărie- Tăul Țapului- Dealul Hebatului- Gura Cornei- Bunta- Dealul Măgulicea- Tăul Brazi- Piața Centrală
Timp: 4 ore
Marcaj: triunghi roșu
Traseu ușor, recomandat și iarna. Începem din Piața Centrală a Roșiei Montane coborând circa 1 km pe asfalt spre Gura Roșiei până la Primărie. Ne încadrăm la stânga, pe un drum de piatră, între Primărie și secția de Poliție. Continuăm drumul marcat până la Tăul Țapului, unde facem stânga, începând urcușul pe dealul Hebatului. Drumul merge lin pe sub liniile de inaltă tensiune, trecând peste unele pășuni îngrădite, dar cu porți (atenție: închideți porțile la loc după ce treceți). Continuăm pe culmea dealului, alternând păduri întunecate sau mestecăniș cu pajiști sălbatice, până la un mic izvor unde se adapă vacile. Ne încadrăm la stânga și imediat ajungem la asfaltul din Gura Cornei. După aproximativ 1,5 km de urcuș pe asfalt părăsim drumul la dreapta și continuăm urcarea pe câteva serpentine prin satul Bunta, spre culmea cu același nume. Continuăm pe drumul înierbat ce merge pe culmea Măgulicea până la intersecția cu drumul asfaltat ce urcă din Gura Cornei spre Mina Roșia Poieni, chiar lângă câteva garaje din lemn. Mergem pe acest drum aproape 1 km, părăsindu-l apoi la stânga. De aici drumul merge în tandem cu marcajul triunghi albastru ce vine de la Detunata. Drumul de piatră continuă pe sub o gospodărie şi cabana Piatra Corbului, ajungând la o intersecție de drumuri chiar sub Piatra Corbului. Aici continuăm drumul marcat pe lângă Tăul Brazi, și coborând pe asfalt, ajungem după 4 ore înapoi în Piața Centrală a Roșiei Montane.
DESCARCA TRACK GPS
Circuitul Detunatelor
Piața Centrală- Tăul Mare- Poiana- Detunata- Popas Fefeleaga- Muzeu Valea Șesii- Dealul Frasin- sat Rodu (Văleni)- Sat Florești – Tăul Brazi- Piața Centrală
Timp: 6 ore 30 minute
Marcaj succesiv: cruce roșie + triunghi albastru
Începând din Piața Centrală, traseul urcă pe asfalt pe lângă mina Cătălina Monulești, virând stânga spre Tăul Mare, însoțind marcajul cruce roșie. Cărarea continuă pe malul nordic al tăului până la intersecția cu drumul asfaltat ce face legătura dintre Corna și Cariera Roșia Poieni. Aici urmăm direcția indicată de stâlpul de marcaj, astfel încât după ce traversăm mai multe pajiști ajungem în satul Poiana. Menținem direcția marcajului până la un punct unde ne aflăm sub halda de steril a carierei de cupru, unde virăm brusc la dreapta, având dealul Păltiniș (1183m) pe partea stângă și dealul Goleanu (1185m) în spate. Ajunși sub Detunata Goala întâlnim marcajul punct roșu, marcaj ce deservește traseul circuit al Detunatelor. Noi continuăm pe marcajul cruce roșie până la Popasul Fefeleaga (camping, mâncare, muzeu). Aici părăsim marcajul cruce roșie care continuă până în satul Bucium și continuăm pe marcajul triunghi albastru, marcaj ce ne va duce la Roșia Montană. Traversând curtea popasului, începem o coborâre prin pădure, având ca marcaj de acum triunghi albastru, până în satul Bucium-Șasa. Urmăm drumul forestier ce urcă pe lângă muzeul din sat până în dealul Frasin (966m). Ajunși pe culmea dealului, marcajul ne direcționează către stânga, urmând o coborâre lină, prin păduri, către Valea Abruzelului, până la drumul comunal pietruit al satului Văleni (sau Rodu, dupa denumirile bătrânești), unde facem dreapta. Mergând înainte circa 500m, în dreptul unui mic pod peste pârâul Muntariului întâlnim o intersecție de două drumuri ce anunță un urcuș. Marcajul continuă pe cel din dreapta, urcând susținut prin păduri de fagi și mestecăniș, până când se intersectează cu drumul asfaltat din Corna. După circa 1 km de mers pe acesta, mergem în stânga pe un drum pietruit ce merge pe sub Piatra Corbului și pe lângă Tăul Brazi. De aici tot coborâm pe asfalt, iar dupa aproximativ 6 ore și jumătate, ajungem din nou în Piața Centrală din Roșia Montană.
Circuitul Monumentelor naturii
Piața Centrală – Cariera Cetate – Dealul Cârnic – Piatra Corbului – Tăul Mare – Văidoaia – Piața Centrală
Timp: 2 ore 30 minute
Marcaj: punct roșu
Acest traseu leagă cele mai importante obiective naturale ale zonei, fiind marcat cu punct roșu. Circuitul începe din Piața Centrala a Roșiei Montane, coborând pe drumul asfaltat circa 500m, unde virăm la stânga. Urmează un urcuș serpentinat ce trece pe lângă vechea carieră de aur din masivul Cetate, ca mai apoi să ajungem în spatele masivului Cârnic. Ajungem în zona cunoscută local drept ,,La căluți”, o rocă masivă cu o cruce de lemn, de unde avem o panoramă deschisă spre valea Roșiei și a Cornei, precum și spre masivul Vulcan. Marcajul continuă pe creasta masivului Cârnic, iar dupa 10 min ajungem pe Piatra Corbului, masiv stâncos de andezite, monument al naturii. De aici coborâm pe un drum ce ne scoate aproape de asfaltul dinspre Corna, însă noi ne încadrăm la stânga și urmărim poteca ce urcă pe vârful Șulei. De aici coborâm spre Tăul Mare. Aici intâlnim marcajele cruce roșie ce merge spre Detunate dar și înapoi în sat, precum și punctul albastru ce vine de la tăul Țarina. O scurtă perioadă marcajul nostru va merge în tandem cu cel cruce rosie, noi continuând pe marcaj punct roșu, printr-o vale de pârâu, cu vegetație bogată, ce ne scoate sub masivul Văidoaia, unde putem admira vechile portaluri ale minelor. Continuăm spre asfalt, ajungând din nou în Piața Centrală.