Munții Metaliferi

Obiective recomandate
Cetatea Deva, Muzeul Aurului, Roşia Montană, Băile Romane de la Geoagiu, Arboretumul Simeria
Pasuri montane
598 m, Buceş (725 m), Bucium (925 m), 754 m
Cazare recomandată
Roșia Montană - La Gruber Hostel
Sens de parcurgere
Deva - Vorţa - Brad - Roşia Montană - Zlatna - Geoagiu Băi - Simeria - Soimuş - Deva
Porțiuni cu drum în stare proastă
Zlatna - Almaşu Mare - Almaşu de Mijloc
Munții Metaliferi au cele mai spectaculoase pasuri montane din Munții Apuseni, iar acest traseu traversează patru dintre acestea, inclusiv Pasul Buceș care este străjuit de impunătorul masiv calcaros Vâlcan. Priveliștea de la Cetatea Devei asupra Văii Mureșului și Măgurii Uroiului încântă privirile oricărui călător. Primul pas traversat de circuit este cel dintre râul Mureș și Crișul Alb, asfaltul proaspăt așternut (DJ 706) șerpuiește prin păduri și ajunge în Țebea.

Prima oprire recomandată este la Muzeul Aurului din Brad, deoarece aurul nativ ascuns pentru milioane de ani în adâncul pământului și-a găsit locul în vitrinele muzeului.

Pasul Buceş (725 m) este al doilea de pe traseu și cel mai spectaculos. Peretele de calcar de 300 de metri marchează trecerea în Țara Moților, iar frumusețea lui este protejată prin statutul de rezervație naturală. În diminețile răcoroase de vară un fenomen meteorologic interesant apare în acest loc. Aerul rece din nord traversează interfluviul și se condensează formând un val de ceață care se pierde treptat spre sud.

Roșia Montană se află la 21 de kilometri depărtare fiind unul din cele mai cunoscute așezări rurale din România datorită minereului aurifer care s-a exploatat de-a lungul miilor de ani din adâncurile munților. Muzeul Mineritului Aurifer de aici prezintă celor interesați o parte dintre galeriile folosite de romani.

Circuitul revine în Abrud, de unde continuă spre sud-vest peste Pasul Bucium (925 m). Valea Ampoiului este urmată pentru puțin timp până la intrarea în Zlatna, unde DJ 705 direcționează traseul spre Valea Mureșului prin Almașul Mare și peste ultimul pas montan, cel de lângă masivul vulcanic Breaza.

Stațiunea Geoagiu-Băi este un martor al activității vulcanice din Munți Metaliferi, apele termale fiind folosite în scopuri curative încă de pe vremea ocupației romane.

Ultima parte a călătoriei trece pe lângă Măgura Uroiului (DJ 107A) și prin Simeria. Parcul Dendrologic Simeria este locul ideal pentru ultima pauză răcoritoare și pentru o plimbare printre multitudinea de plante exotice și autohtone.

1 Proaspăt renovată, Cetatea Deva domină întreaga vale a Mureșului de la o altitudine de 378 m. Cel mai bun punct din care poate fi admirată este strada pietonală din centrul oraşului.

2 Muzeul Aurului din Brad este un muzeu unicat în Europa având peste 1300 de exponate din aur nativ, majoritatea extrase din Munții Metaliferi, cei care împrejmuiesc Municipiul Brad.

3 Roşia Montană
4 La Geoagiu Băi încă se păstrează aproape intacte Băile Termale Romane, fiind notate în mai multe documente ale vremii cu numele “Thermae Germisara“ sau “Germisara cum thermis”.
5 Aproximativ 2000 de plante autohtone şi exotice pot fi văzute la rezervația naturală Arboretumul Simeria. Encyclopedia Britannica clasează această rezervație pe locul 11 în lume şi 3 in Europa.